Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Yrityksen myynti ja ostaminen: Hyödynnä oikeat apukeinot

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

19.4.2021 14:13

Yrityksen myynti ja ostaminen: Hyödynnä oikeat apukeinot

Onko yrityksen myynti tai ostaminen mielessä? Millaista apua yrityskauppaprosessiin on saatavilla? Yrityskaupat tapahtuvat yleensä harvakseltaan, joillekin vain kerran elämässä. Lisäksi muutos koskettaa laajaa joukkoa: omistajia, johtoa, työntekijöitä, kumppaneita jne. Siksi prosessiin ei kannata lähteä yksin, ilman asiantuntija-apua. Käydään läpi toimijoita:

  • Etelä-Pohjanmaan Yrittäjien omistajanvaihdosasiantuntija tarjoaa alueen yrittäjille ja yrityksille maksutonta neuvontaa yrityskauppoihin liittyen. Omistajanvaihdosasiantuntijan kanssa voidaan kartoittaa nykytilanne, historia tilanteen takana, ajatukset tulevasta, aikataulua ja jatkosuunnitelmaa. Omistajavaihdosasiantuntijapalvelut eivät kuulu kaikkien Yrittäjä-yhdistysten tarjontaan, joten tarkista oman alueesi tilanne.
  • Uusyrityskeskus tarjoaa apua alkaville yrittäjille, joille yrityksen ostaminen saattaa olla ajankohtaista. Aina yritystoimintaa ei tarvitse aloittaa alusta, vaan yritysosto on yksi tapa alkaa yrittäjäksi. Usein osto voi liittyä myös esimerkiksi käytetyn kaluston ostamiseen. Uusyrityskeskuksesta saat tukea yritysidean arviointiin, liikeidean kehittämiseen ja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen sekä neuvontaa rahoitukseen, verotukseen ja vakuutuksiin. 
  • Suomen yrityskummit ovat kokeneita yrittäjiä, johtajia ja liike-elämän asiantuntijoita, jotka tarjoavat osaamistaan ja kokemustaan yrittäjävetoisille mikro- ja pienyrityksille liiketoiminnan haasteiden ratkaisemiseksi. Vastaavanlaista palvelua tarjoaa myös Suomen Yrittäjien jäsenpalvelu Mentorisi.fi.
  • Valtio-omisteinen erityisrahoittaja Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun, kansainvälistymiseen ja vientiin. Finnvera tarjoaa lainoja, takauksia ja vientitakuita sekä jakaa rahoitukseen liittyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa.
  • Kaupungin tai kunnan elinkeinopalvelu voi tarjota rahoitukseen, toimitiloihin ja tontteihin liittyvää neuvontaa sekä auttaa kehittämis- ja investointihankkeiden aktivoinnissa.
  • Oman tilitoimiston puoleen kannattaa kääntyä, kun yrityskauppaprosessissa tarvitaan tietoa tilinpäätöksistä ja talouden tunnusluvuista sekä tulevista talousennusteista.
  • Katso video, jossa toimijat esittäytyvät tarkemmin.

Edellä esitetyn luettelon lisäksi on myös joukko muita julkisia toimijoita, jotka kukin tarjoavat yrityskauppoihin – joko yrityksen myyntiin tai ostamiseen – liittyvää tukea ja neuvontaa aina johonkin yrityskauppaprosessin tiettyyn vaiheeseen.

Mikäli edellä esitettyjen, maksuttomien neuvontapalveluiden lähestyminen tuntuu liian monitahoiselta, voit kääntyä koko prosessin läpivientiin erikoistuneen yrityskauppa-asiantuntijan puoleen. Yrityskauppa-asiantuntija perehtyy tilanteeseesi, tuntee yrityksesi, hyödyntää verkostonsa parhaaksesi, hallitsee kokonaisuuden eri näkökulmista ja kulkee kanssasi koko yrityskauppaprosessin matkan.

Yritystä myydessä yrityskauppa-asiantuntijan hyödyntäminen johtaa yleensä parempaan rahapottiin, kun asiat etenevät sujuvasti ja eri osa-alueet, esim. verosuunnittelu osataan tehdä huolellisesti. Yritystä ostaessa taas uusi tai kasvanut liiketoiminta saadaan tuottamaan tehokkaasti ja investoinnin takaisinmaksuaika lyhenee. Kun vastuut ovat selkeät ja kokonaisuus hallinnassa, ilmaantuu eteesi vähemmän ”ohhoh – tämä olisi pitänyt huomioida” -tyyppisiä yllätyksiä.

Yrityskauppa on paljon muutakin kuin arvonmääritys! Hyödynnä kokonaisvaltainen palvelumme ja vuosien asiantuntemus:

Tutustu yrityskauppapalveluihin

 

Sinua saattavat kiinnostaa myös aiemmat blogimme:

 

Takaisin blogiin