Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Oman yrityksen myynti – Tee nämä ennakkovalmistelut

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

9.6.2020 10:51

Oman yrityksen myynti – Tee nämä ennakkovalmistelut

Käy läpi tämän blogin kolme kohtaa yrityksen myynnin ennakkovalmisteluista. Tutustu yrityksen myynnin ennakkovalmisteluihin, vaikka yrittäjänä asia ei sinua juuri nyt koskisikaan. Heti alussa selviää, miksi blogi on tärkeä ihan jokaiselle yrittäjälle!

 

yrityksen myyminen1) Uskalla ajatella oman yrityksesi myyntiä

Pelkäämme usein, että se, mitä ajattelemme, myös tapahtuu. Ehkäpä siksi yrittäjä ei edes uskalla ajatella oman yrityksensä myyntiä, vaikka kyse on vasta ajatustyöstä, ei mistään konkreettisesta. Uskalla ajatella yrityksen myyntiä, koska: 

  • Mitä paremmin osaat ajatella yrityskauppojen olevan luonteva osa yrityksen kehittämistä, sitä paremmin kaupat otollisella hetkellä onnistuvat. Onnistuneen yrityskaupan taustalta löytyy yrittäjä, joka on ehkäpä jo yrityksen perustamisesta asti miettinyt, että myy joskus yrityksensä tai siirtää sen seuraavalle sukupolvelle. Jos et ole vielä osannut ajatella asiaa, ei hätää! Aloita tänään! 
  • Yrityskauppa voi olla ajankohtainen silloinkin, kun et sitä odota. Säilytä avoin mieli yrityskauppojen suhteen. Elämä saattaa yllättää!

 

 

yrityksen myynti valmistelut2) Yrityksen myynnin käynnistys

Mikäli yrityksen myynti on ajankohtaista, on ajatustason jälkeen ryhdyttävä konkreettisiin toimiin. Seuraavassa käydään läpi kysymyksiä, joihin myyntiprosessin aikana on tärkeä löytää vastaus.

Myytävän kohteen määrittely ja "myyntikuntoon" valmistelu

  • Mitä haluat myydä tai minkä omistajuuden haluat siirtää?
  • Mitä yrityskaupan onnistuminen sinulle tarkoittaa?
  • Miten toimit onnistumisen takaamiseksi?
  • Miltä yritys näyttää ostajan silmin?

Yrittäjän tulee kehittää liiketoimintaa loppuun asti. Kaupaksi menevät tulevaisuuteen katsovat ja kehittyvät yritykset. 

Yrityskaupan konkreettiset toimenpiteet ja lainsäädäntö

  • Mitä asiapapereita vaaditaan?
  • Mitä pitää huomioida verotuksen ja rahoituksen näkökulmasta?
  • Mihin hintaa yritys tulisi myydä?

Yrityskauppaan liittyy paljon asiapaperityötä. Myös arvon määrittäminen vaatii tietoa yrityksen taloudesta ja sen ennusteista. Kokonaisuuden hallintaan on saatavilla apua, josta tarkemmin tämän blogin kohdassa 3.

Luopumisen prosessi ja surutyö 

  • Mitä mieltä olet yrityksen myynnistä? Millaisia tunteita se sinussa herättää?
  • Miltä yrityksesi näyttää ilman sinua?
  • Millä tavalla yrityskauppa muuttaa arkeasi? Mistä asioista uusi arki koostuu?
  • Mikä yrityksen toiminnassa myynnin jälkeen muuttuu ja mikä pysyy samana?

Mikäli yrittäjä ei tunnetasolla ole valmis omistajavaihdoksiin, jää yrityskauppa käytännössä tekemättä. Tällöin yrittäjä ei kykene näkemään vaihtoehtoja, hän keskittyy yrityskauppaa jarruttaviin, kielteisiin tekijöihin ja löytää "hyviä perusteluita" olla allekirjoittamatta sopimusta. Seurauksena on yrityskaupan pitkittyminen, mutkistuminen ja mahdollisesti jopa peruuntuminen.

Henkisessä valmistautumisessa avainsana on ennakointi! Mitä enemmän yrittäjä pystyy mielikuvittelemaan elämää yrityskaupan jälkeen, sen parempi. Näin mieli rakentaa tärkeää siltaa tulevaan ja saa yrittäjän toimimaan jo nykyhetkessä.

Omaan yritykseen liittyvien asioiden käsittely saattaa tuntua hyvin henkilökohtaiselta. Ostajan tarkentavat ja kriittiset kysymykset koetaan helposti loukkaavina. Ennakoinnilla yrittäjä pystyy ottamaan asioihin terveellistä etäisyyttä, jotta kaupat edistyvät haluttuun suuntaan.

Ihmiset helposti vastustelevat tunteiden läpikäymistä, koska pelkäävät, että tunteet vievät mennessään. Tunteiden käsittelemättä jättäminen vie lopulta huomattavasti enemmän energiaa, kuin niiden kohtaaminen. Tiedosta ja käy läpi yrityksen myyntiin liittyvä suruprosessi.

Tunnepuolen lisäksi on tärkeä listata konkreettisia muutoksia kahdesta näkökulmasta. Mikä muuttuu omassa arjessasi? Luovutko yrityksen myynnin yhteydessä työsuhdeautosta ja puhelinedusta? Entäpä mikä muuttuu lähtösi jälkeen yrityksessä? Sulkeutuuko esimerkiksi vanha toimipiste tai hyödynnetäänkö myytyä liiketoimintaa johonkin aivan muuhun kuin se oli alun perin luotu? Mitä ajatuksia kaikki tämä sinussa herättää ja millaisia käytännöntoimia ne vaativat?

 

 

yrityksen myynnin valmisteleminen3) Tiedonkeruu myyntiä varten

Yrityskauppa on tilanne, joka yleensä koetaan harvoin, ehkäpä vain kerran elämässä. Prosessi on monelle vieras, eikä siitä ole aiempaa kokemusta. Tällöin kannattaa etsiä apua kokeneilta:


Tilitoimisto

Tilitoimisto tuntee asiakasyrityksensä läpikotaisin, ja siksi se kannattaa osallistaa yrityskauppaprosessiin. Liiketoiminnan myyntikuntoon valmistelemiseksi voi oman kirjanpitäjän kanssa perehtyä tärkeimpiin talouden tunnuslukuihin. Talouden analysoinnin avulla yrityksestä luodaan ostajan silmin mahdollisimman houkutteleva. Lisäksi tilitoimisto voi auttaa liikkeenluovutuspapereiden ja esikatselmusten teossa. 

Yrityskaupan asiantuntija

Yrityskaupan asiantuntijalla on selkeä kokonaiskuva yrityskauppaprosessin läpiviennistä. Joskus myyjäosapuoli saattaa tarttua yksittäisiin asioihin, eikä hahmota kokonaisuutta. Asiantuntija tuo tutkittua tietoa ja huolehtii siitä, että asiat etenevät suunnitelmallisesti ja kokonaisuuden hahmottaen.

Asiantuntija otetaan monesti mukaan vasta yrityskauppaprosessin loppupuolella. Kokemuksesta on hyötyä kuitenkin jo alkuvaiheessa ja yrityskaupan ennakkovalmisteluissa. Esimerkiksi asiantuntijan kanssa voidaan kartoittaa erilaiset myyntivaihtoehdot: Etsiikö yrittäjä jatkajaa, onko hän valmis myymään liiketoiminnan kilpailijalle vai pohditaanko jopa koko yritystoiminnan lopettamista? Kulloisessakin tilanteessa yrityskaupat etenevät eri tavalla.

Kun yrittäjä ottaa mukaan asiantuntijan, hän saa tuekseen yrityskauppaprosessiin tottuneen henkilön. Asiantuntija tuo yrittäjälle uuteen tilanteeseen näkemystä ja kokemusta. Näin huomioitavat asiat eivät tule yllätyksenä.

Keskustele luottohenkilön kanssa

Niin tilitoimisto kuin yrityskaupan asiantuntija ovat luottohenkilöitäsi, mutta asioita kannattaa käydä läpi myös oman perheen, ystävien ja mahdollisesti jo yrityksensä myyneiden yrittäjien kanssa. Läheisten ja vertaistuen merkitys on suuri.

 

Mitä seuraavaksi?

Lataa webinaaritallenne ja hyödynnä asiantuntijavinkit: Oletko ostamassa tai myymässä yritystä? Onnistu muutosjohtamisessa näillä vinkeillä. Webinaaritallenne on maksuton.

Muutosjohtaminen yrityskaupoissa

Katso video

 

Voit myös kysyä suoraan asiantuntijoiltamme, mikäli mielessäsi on kysymyksiä. Autamme mielellämme!

Tutustu yrityskauppapalveluihin

Jätä yhteydenottopyyntö

 

 

Takaisin blogiin