Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Mistä rahoitusta yritykselle? Yrityksen rahoitusasemaan vaikuttavia tekijöitä

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

30.11.2020 9:35

Mistä rahoitusta yritykselle? Yrityksen rahoitusasemaan vaikuttavia tekijöitä

 

Mikäli kuulut siihen harvalukuisten yritysten joukkoon, joilla myynti on karannut käsistä ja jotka joutuvat lapiomaan rahaa jo toiselle pankkitilille, kun ensimmäinen on täynnä, voit onnitella itseäsi! Samalla voit lopettaa lukemisen tähän, en pysty kertomaan mitään sellaista, mitä et jo tietäisi.

Me muut elämme sitten toisenlaisessa todellisuudessa. Otetaan lähtökohdaksi yritystoiminnan pyhä kolminaisuus, kannattavuus – vakavaraisuus – maksuvalmius. Nostan tässä seuraavaksi esiin muutamia mieleeni nousevia asioita lähinnä maksuvalmiudesta, eli euroista. Tai yhtä hyvin maksuvalmiuden paikalla voisi lukea myös yrityksen investointikyky tai houkuttelevuus kaupan kohteena. Samat seikat pätevät. Pohditaan seuraavaksi, mistä rahoitusta yritykselle?

 

Potentiaalisen rahoittajan vakuuttaminen

Euroilla maksat palkat ja niillä elätät perheesi. Maksuvalmiuden ylläpitäminen hyvällä tasolla helpottaa (tilapäisesti!!) heikostikin kannattavan yrityksen olemista. Joskus aiempina vuosina ansaittu tilillä oleva raha ja järkevästi sijoitetut, helposti realisoitavissa olevat varat tuovat joustoa pankkitilin hallintaan silloin, kun sitä kipeimmin tarvitaan. Mikäli näin ei ole, on maksuvalmiuden parantamiseksi koottava salkkuun tarvittavat paperit ja lähdettävä hakemaan riihikuivaa toimintaedellytysten varmistamiseksi parempia päiviä odoteltaessa.

Olkoon mahdollinen rahoittaja kuka hyvänsä, ainakin jonkunlaista vakuutta ollaan yleensä vailla. Mikäli kesämökkejä on, hieno juttu, sieltä ne vakuudet löytyvät ja rahaa saa, ehkä. Mikäli vakuuksia ei löydä siirrytäänkin mielenkiintoiseen ympäristöön.

Millä vakuuttaa mahdollinen rahoittaja? Riskirahoittajia kun ei aina tunnu löytävän edes niistä, jotka kertovat olevansa riskirahoittajia. Niin tai näin, toiminnan läpinäkyvyydestä voidaan kuitenkin lähteä liikkeelle. Eli, uskallatko tai osaatko esittää vaikkapa talouslukusi avoimesti ja rintarottingilla ilman että tarvitsee selitellä? Hanki edellä mainituista vielä asiallisen näköiset tulosteet, ja avot, helpompi hengittää siinä matalalla tuolilla, kun keskustelet rahasta.

 

Budjetointi ja ennustaminen – Niistä rahoittaja haluaa kuulla

Onko toimintasi suunniteltu eteenpäin muutenkin kuin että tullaan taas maanantaina töihin ja katsotaan, kuinka saadaan viikko kulumaan töiden parissa? Budjetointi tai muu ennustaminen perustellusti 3-6 kk eteenpäin olisi myös hyvä olla hallussa. Eikä olisi pahitteeksi vaikka tarjoaisit rahoittajalle mahdollisuutta käydä säännöllisesti läpi, missä mennään ja toteutuvatko suunnitelmat, vaikka 1-3-6 kk välein, mikäli hän sen tarpeelliseksi katsoo.

 

Rahoituskanavien löytäminen

Rahoituskanavien löytäminen onkin sitten toinen juttu. Lyhytaikaista laskurahoitusta on kohtuullisesti saatavilla, mutta isompaa ja pitempiaikaista rahoitusta on vaikeampi löytää, jos yritykselläsi eivät ole taloushommat hanskassa.

1) Pankit ja Finnvera tulee ensin mieleen, mutta siellä kertaalleen mainitut vakuudet nousevat useimmiten esiin ensimmäiseksi. Tutustu silti tarkemmin heidän tarjontaansa!

2) 15 vuoden kokemuksella pankin palveluksessa voin todeta ylivoimaisesti yleisimmän syyn, miksi rahat ovat loppu. Arvaatko mikä se on? Laskutus. Kuinka moni uskaltaa tunnustaa, että laskutus laahaa, eikä omaa työtuntiakaan aina uskalleta hinnoitella oikein?

3) Toiseksi yleisin syy: yksityistalous. Sen luulet helposti olevan pienempi kuin mitä se todellisuudessa on. Tutki vaikka!

 

Lopuksi

Lisäänpä tähän vielä näkökulman leipätyöstäni. Mitäpä jos olet myymässä yritystäsi tai harkitset kasvua yritysostolla? Kiinnostaako hyvin hoidettu yritys ja miten määrittelet hyvin hoidetun?

Itselle tulisi mieleen, että kiinnostava yritys on huolehtinut kyvystä kehittää toimintaansa edes sen verran, että pysytään kilpailussa mukana. Yleensä tämä tarkoittaa kohtuullisia investointeja, satsauksia koulukseen ja ylipäätään tekemisen meininkiä.

Tämä edellyttää kannattavuudesta ja maksuvalmiudesta huolehtimista, jo yllä mainittua kykyä hankkia rahoitusta, perustella rahoituksen tarve rahoittajalle ja kykyä saada lainattu raha poikimaan yrityksen ja rahoittajan hyväksi.

Kysyttävää yrityksen taloushallinnosta, budjetoinnista, ennustamisesta tai yrityskaupoista? Tutustu palveluihimme ja jätä yhteydenottopyyntö. 

 

Tutustu yrityskauppapalveluihin

Tutustu kehittämispalveluihin

Ota yhteyttä

 

Aikaisempia blogeja avuksesi:

 

Takaisin blogiin