Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Uutta näkökulmaa yrittäjälle – johda yritystä taloudesta saatavalla tiedolla

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

9.6.2017 11:08

Uutta näkökulmaa yrittäjälle – johda yritystä taloudesta saatavalla tiedolla


Oikein valittuja tunnuslukuja on helppo hyödyntää yrityksen taloudellisen kehityksen seurannassa, ja juuri tästä syytä jokaisen yrittäjän kannattaisi ottaa asia esille omassa tilitoimistossaan. Yhdessä tilitoimiston asiantuntijan kanssa löytyvät jokaiselle yritykselle yrityksen toiminnan luonteeseen parhaiten soveltuvat tunnusluvut.

 

Mikä talouden terveyskolmio?

Säilyäkseen elinvoimisena yrityksen tulee huolehtia hyvästä kannattavuudesta, maksuvalmiudesta ja vakavaraisuudesta. Kannattavuus on yritystoiminnan perusedellytys. Kannattavuuden ollessa kohdillaan seuraa siitä, että maksuvalmius kasvaa. Pankkitilille alkaa kertyä rahaa, jolloin varallisuus kasvaa.

Kannattavuus: Yritystoiminnan alussa on harvoin rahallisesti helppoa. Jokaisen yrityksen tavoitteena on kuitenkin tehdä liiketoiminnasta kannattavaa. Yritystoiminnassa se tarkoittaa, että kannattavalta toiminnalta jää rahaa myös yrittäjän omaan käyttöön.

Kannattavuuden tunnuslukuja voidaan laskea sekä tuloslaskelman että taseen perusteella. Tuloslaskelman luvut kertovat toiminnan tuloksellisuuden. Taseen tunnusluvut kertovat yritystoimintaan sijoitetun pääoman.

Maksuvalmius: Yrityksen maksuvalmius on tae toiminnan jatkuvuudelle ilman ongelmia. Yrityksen maksuvalmius on hyvä, kun se pystyy selviytymään jatkuvasti juoksevista menoistaan esimerkiksi palkoista, ostoista ja veroista. Rahavarat voivat vaihdella, mutta rahat eivät saa loppua kesken. Oman maksuvalmiuden ennakoinnissa olennaisia asioita ovat muun muassa kassavirtaennusteiden laskeminen.

Vakavaraisuus: Kun yrityksen vakavaraisuus on vankalla pohjalla, se pystyy selviytymään myös niinä aikoina, jolloin toiminta ei ole kannattavaa. Yrityksen vakavaraisuuden tilasta kertoo sen oman pääoman suhde verrattuna vieraaseen pääomaan. Kun vakavaraisuuden mittarit paranevat pitkällä aikavälillä, voi yrittäjä nauttia tulevaisuudessa yrittäjyyden tuomista tuloksista.

 

Seuraa, vertaa ja suhteuta!

Tunnusluvut toimivat erinomaisena tulkkina yrittäjän ja kirjanpidon välillä. Tunnuslukujen käytössä ja tulkinnassa keskeistä on lukujen suhteuttaminen aikaisempaan tietoon. Yrityksen toimiala ja yrityksen ympäristö vaikuttavat saatuihin tunnuslukuihin.

Talouden luvut ovat seurausta strategiasta ja operatiivisista päätöksistä.

 

Liiketoiminnan neuvontapalvelut luovat pohjaa menestykselle

Tunnuslukuja arkisempia asioita pyörii usein monen yrittäjän mielessä. Miten myyntiä saadaan tehostettua? Mikä on yrityksen kassatilanne puolen vuoden kuluttua? Miten kääntää tappiollisen liiketoiminta voitolliseksi?

Liiketoiminnan neuvontapalvelumme auttavat sinua ratkaisemaan muun muassa yllälueteltuja haasteista. Autamme myös määrittelemään seurannan kannalta olennaiset mittarit ja tunnusluvut liiketoiminnan kehityskohteille. Tuemme yrittäjää saavuttamaan hänen liiketoiminalleen asettamia tavoitteita.

Liiketoiminnan neuvontapalvelu on konkreetista ja käytännönläheistä apua liiketoiminnan kehittämiseen.

Lue lisää liiketoiminnan neuvontapalveluistamme

 

Lataa maksuton opas "Ymmärrä tilinpäätöstä". Oppaan lataaminen ei sido sinua mihinkään:

opaskuva_talouden_analysointi

Mitä tilinpäätös kertoo yrityksen johdolle? Mikä on dokumenttien tarkoitus?

Lataa opas

 

 

 

Tutustu yritysneuvonta aiheisiin blogeihimme:

 

Voit olla suoraan yhdessä myös minuun:

Riitta Jaskari puh. 0408435541, riitta.jaskari@priimalaskenta.fi

Takaisin blogiin