Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Katso-tunniste poistuu ja Suomi.fi-valtuuttaminen kehittyy

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

26.5.2020 10:34

Katso-tunniste poistuu ja Suomi.fi-valtuuttaminen kehittyy

Verohallinto luopuu Katso-tunnistautumisesta vuoden 2020 loppuun mennessä. Alun perin Katso-tunnistautumisen piti loppua jo viime vuoden loppuun mennessä. Viranomaisilla on kuitenkin ollut hankaluuksia saada valtuuttamisprosessi teknisesti toimivaksi eikä valtuuttaminen ole kaikille toimijoille vielä mahdollista.

Suomi.fi-valtuuttaminen on ollut käytössä valtaosalla yrityksistä ja ammatinharjoittajista jo vuodesta 2019. Nyt kuitenkin myös yhdistykset voivat siirtyä Suomi.fi-valtuuttamiseen. Valtuuttaminen on lisäksi mahdollista asunto-osakeyhtiöille sekä sellaisilla osakeyhtiöille, joissa nimenkirjoitusoikeus on useammalla yhdessä.

 

Yhdistysten Suomi.fi-valtuuttaminen

Taustaa

Yhdistysrekisteri uudistui 18.9.2019. Uudistuksen myötä kaikki yhdistykset ja uskonnolliset yhdyskunnat saavat Y-tunnuksen, joka korvaa yhdistykselle annetun rekisterinumeron. Jos yhdistyksellä on jo y-tunnus, se säilyy samana. Y-tunnuksen on voinut katsoa esimerkiksi yhdistysten tietopalvelusta tai YTJ:n verkkopalvelusta 18.9.2019 lähtien. Tietopalvelu on korvannut Yhdistysnetin sekä NettiYrekan.

Myös yhdistysrekisterin ilmoittamispalvelut uudistuvat. Muistattehan päivittää yhteystietonne rekisteriin! Näin kaikki on valmiina Suomi.fi-valtuuttamista varten. Huom! Uskonnolliset yhdyskunnat sekä kauppakamarit eivät voi tehdä ilmoituksia sähköisesti, vaan ilmoitukset tehdään paperilomakkeella.

Ilmoittaminen ja Suomi.fi-valtuuttaminen

Yhdistyksen nimenkirjoitusoikeudellinen voi nyt myöntää valtuuksia Suomi.fi-palvelussa. Tämä edellyttää sitä, että vastuuhenkilön henkilötunnus sekä toimielinrooli (puheenjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen) on kirjattu yhdistysrekisteriin. Vastuuhenkilötiedot voit tarkistaa PRH:n yhdistysrekisteristä. 

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja tai nimenkirjoitusoikeudellinen voi tunnistautua Suomi.fi-palveluun henkilökohtaisilla pankkitunnuksillaan tai mobiilivarmenteella.

Tästä linkistä löydät tarkemmat ohjeet valtuuksien myöntämiseksi tilitoimistolle. Tilitoimistomme Priima Yrityslaskenta pitää asiakkaansa aina ajan tasalla ja tulemme tiedottamaan tästä yhdistysasiakkaitamme vielä tarkemmin. Haluatko osaavan tilitoimiston yhdistyksesi avuksi, ota yhteyttä.

 

Osakeyhtiöt ja asunto-osakeyhtiöt, joissa useampi allekirjoittaja

Tähän saakka osakeyhtiöitten on ollut mahdollista käyttää Suomi.fi-valtuutusta vain, jos nimenkirjoitusoikeus on ollut toimitusjohtajalla tai nimenkirjoitusoikeudellisella yksin. Osakeyhtiö tai asunto-osakeyhtiö voi nyt valtuuttaa Suomi.fi-valtuuspalvelussa toisen henkilön tai yrityksen hoitamaan yrityksen veroasioita, vaikka nimenkirjoitusoikeus olisi usealla henkilöllä yhdessä. Muutos koskee seuraavia nimenkirjoitussääntöjä:

  • osakeyhtiön tai asunto-osakeyhtiön hallitus yhdessä
  • osakeyhtiön tai asunto-osakeyhtiön kaksi hallituksen jäsentä yhdessä
  • puheenjohtaja ja hallituksen jäsen yhdessä.

Useampi nimenkirjoitusoikeutettu voi valtuuttaa yhdessä, jos kaupparekisteristä löytyy tieto osakeyhtiön ja asunto-osakeyhtiön nimenkirjoitussäännöstä ja henkilöillä on suomalainen henkilötunnus. Täten ulkomaisten päämiehien osalta Suomi.fi-valtuuksiin siirtyminen ei ole vielä mahdollista.

Tiedotamme asiakkaitamme tarkemmin yhdessävaltuuttamisenprosessista erikseen.

 

Virkailijavaltuuttamispalvelu käyttöön vuoden 2020 aikana

Kaikki eivät voi käyttää itse Suomi.fi-valtuuksia. Tätä varten tämän vuoden aikana tulee käyttöön virkailijavaltuuttamispalvelu, jossa viranomainen rekisteröi valtuuden hakemuksen perusteella.

Tätä kautta valtuudet tulevat myöntämään seuraavat yritykset ja yhteisöt:

  • Yhteisöt, joilla ei ole rekisteriin merkittyjä edustajia (esim. kunnat, seurakunnat, oppilaitokset, säätiöt, elinkeinoyhtymät ja kuolinpesät, joilla on Y-tunnus)
  • Yhdistykset, joilla ei ole rekisteriin merkittynä yksin edustamiseen oikeutettuja henkilöitä
  • Ulkomaiset yritykset, joiden edustajien suomalaista henkilötunnusta ei ole merkitty kaupparekisteriin
  • Ulkomaiset yritykset, joita ei ole rekisteröity Suomeen
  • Suomalaiset yritykset, joilla ei ole kaupparekisteriin merkittynä yksin edustamiseen oikeutettuja henkilöitä tai hallituksen jäseniä
  • Henkilöt ja yksityiset elinkeinonharjoittajat, joilla ei ole henkilökohtaisia tunnistusvälineitä sähköisiin palveluihin tai jotka eivät voi tai osaa käyttää sähköisiä palveluja
  • Henkilöt, joilla ei ole suomalaista henkilötunnusta

Tiedotamme asiakkaitamme lisää virkailijavaltuuttamispalvelusta myöhemmin kun palvelu avataan käyttöön.

 

Tutustu Priiman referensseihin

Tutustu kirjanpitopalveluumme

 

Olisiko aiemmista blogeistamme apua?

Takaisin blogiin