Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Yrityksen myynti tai ostaminen mielessä? Ymmärrä kauppakumppania

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

27.4.2021 11:24

Yrityksen myynti tai ostaminen mielessä? Ymmärrä kauppakumppania

Toteutunut yrityskauppa on merkki siitä, että ostaja ja myyjä ovat löytäneet toisensa ja päässeet yhteiseen näkemykseen kaupan kohteesta ja ehdoista. Lisäksi on ilmeistä, että yrityskauppoja hyödyntävä ajattelutapa on ollut käytössä molemmilla osapuolilla. Mikä on yrityskauppoja hyödyttävä ajattelutapa? Tästä lisää blogin loppupuolella.

Meillä edelleen ikääntyvät yrittäjät vievät mennessään elinkelpoisia yrityksiä sitten joskus eläkkeelle siirtyessään. Toisaalta moni yrittäjä tarkastelee yrityksensä ja liiketoimintansa kehittämistä ilman että huomaa hyödyntää yritysostojen tarjoamia mahdollisuuksia. Älä unohda, että yrityksen myynti on mahdollisuus ja muista, että yritysostot ovat nopein ja varmin tapa uudistaa, kehittää ja kasvattaa yritystoimintaa.

 

Yrityksen myynnin ja ostamisen erilaiset näkökulmat ja tarkastelukohteet

Lähtökohtaisesti voidaan ajatella, että yrityskauppa näyttää erilaiselta riippuen siitä tarkasteleeko sitä ostajan vai myyjän näkökulmasta. Tämä ilmenee esimerkiksi kaupan kohteen tarkastelussa. Myyjien huomion kohteina ovat esimerkiksi kiinteistöt, koneet, kalusto ja varasto. Lisäksi tarkastellaan henkilöstöä, asiakassuhteita ja sopimuksia. Joskus myyjälle saattaa olla merkitystä sellaisillakin asioilla kuin pitämättömät lomat, elämäntyö ja yrityksen jäljellä olevat velat.

Ehkä jälkimmäisiä lukuun ottamatta ostajakin on näistäkin kiinnostunut, mutta aivan erityisesti huomion keskipisteessä loistaa, jos on loistaakseen, tulevaisuuden tuotot. Paljonko ja millä todennäköisyydellä kaupan kohteena oleva liiketoiminta tarjoaa ostajalle mahdollisuuksia saavuttaa tuottoja tulevaisuudessa? Tosin on myös ostajia, joiden tavoitteena on saada itselleen mieluinen työ ja hekin ovat tosi ostajia, jotka ovat valmiita kokoamaan tarvittavan rahoituspaketin tavoitteeseensa pääsemiseksi.

 

Yrityskauppoja hyödyttävä ajattelutapa

Yrityskauppojen tarjoamien mahdollisuuksien hyödyntämisen lisäämiseksi haluan tarjota muutamia eväitä yrittäjien reppuun. Ota yrityskauppoja hyödyntävä ajattelutapa omaksesi. Jos myyntihousut ovat pukemista vaille valmiina, harjoittele katsomaan kaupan kohteeksi ajattelemaasi yritystoimintaa ostajan silmin. Mistä sinä olisit ostajana kiinnostunut? Jos taas ostohousut ovat lähempänä, aloita ostokohteiden etsiminen hetimmiten ja muista, että myyjällekin yrityskaupassa on usein kysymyksessä huomattavasti omakotitalokauppaa suuremmasta asiasta taloudellisesti ja oman tekemisen ja identiteetin uudistumisen näkökulmasta. Ostajan on hyvä ymmärtää, että yrityskauppa voi merkitä myyjälle kovin erilaisia asioita kuin ostajalle.

 

Käydään yrityskauppaprosessia tarkemmin läpi. Lataa maksuton webinaaritallenne. Tallenteen katsomisen jälkeen tiedät:

  • Miten onnistut yrityksen tuottoarvon määrittämisessä?
  • Yrityskaupan vaihtoehdot
  • Ensimmäiset askeleet yrityskauppapolulla

Yrityskaupasta virtaa liiketoimintaa 2 osa

Katso tallenne

 

Olisiko aikaisemmista yrityskauppaa koskevista blogeistamme apua?
Tutustu aiheisiin täällä.

 

Takaisin blogiin