Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Yrittäjäkin ansaitsee lomansa – yrittäjän jaksaminen on olennainen osa yrityksen menestymistä

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

12.6.2017 10:21

Yrittäjäkin ansaitsee lomansa – yrittäjän jaksaminen on olennainen osa yrityksen menestymistä


Kesän tulo tuo mieleen monia asioita, joista yksi nousee ylitse muiden - kesäloma! Tutun hokeman mukaan yrittäjä on aina töissä. Myös yrittäjän kannattaisi ladata akkuja. Sinä olet yrityksesi tärkein työkalu.

 

Yrittäjä ei lomaile, kuulu sanonta

Yrittäjillä on lähes aina lähtökohtana, että hän tekee työtä, josta pitää. Kaikki eivät koe tarvitsevansa lomaa. Tärkeää kuitenkin on, että pystyy järjestämään työn mielekkäästi, että oma jaksaminen säilyy. Kannattaa pitää myös työn ulkopuolella olevasta elämästä kiinni.

Yrittäjien lomanviettoon vaikuttaa toimiala. Monella yrittäjällä kesä on yritystoiminnan vilkkainta aikaa. Täysin lomattomia usein ovat yksinyrittäjät, jotka työskentelevät alalla, jonka sesonki on kesällä. Aloittelevalla yrittäjällä loma voi tuntua vain haaveelta. Lomailua rajoittaa myös pelko siitä, että vapaapäivät ovat pois ansioista. Palvelualalla yrittäjille loman pitäminen saattaa myös tarkoittaa sitä, että tulot katkeavat loman ajaksi kokonaan. Yrityksen koko vaikuttaa myös loman pituuteen. Yrittäjä pääsee lomalle sitä helpommin, mitä suurempi yritys on kyseessä.

On tärkeää pitää kiinni lomasta, vaikka se jäisikin lyhyeksi. Jos loma ei onnistu kesällä, se kannattaa pitää jonakin muuna aikana. Jaksamisen kannalta on parasta välillä vetää henkeä ja ladata akkuja.

 

Lomasta kannattaa pitää kiinni ja nauttia ihan omalla tavalla

Tässä muutama vinkki, jotka voivat auttaa lomalle pääsemisessä:

  1. Tee päätös pitää loma. Sinun on tärkeää omilla valinnoillasi tukea yrityksesi tärkeimmän resurssin jaksamista – sinun jaksamista.
  1. Päätä, milloin haluat lomasi pitää. Kalenteri on yrittäjän hyvä kaveri. Suunnittele työsi huolellisesti ja varaa kalenterista aikaa myös lomalle. Varaa sellaiset ajankohdat, jotka sopivat sinulle ja yritystoiminnallesi. Jos yritystoiminnan luonne estää pidemmät lomat, akkuja kannattaa ladata useammalla pitkän viikonlopun kestävällä pikkulomalla.
  1. Unelmoi! Mieti, miten haluat lomasi viettää.
  1. Ennakoi lomasi taloudellisesti. Mitä se tarkoittaa, että olet esim. kaksi viikkoa poissa töistä? Minkä verran kassassa tarvitaan silloin rahaa? Huolehdi, että yritystoimintasi on sen verran kannattavaa, että vuoden myynti kattaa myös loma-aikasi kustannukset. Ota loma huomioosi työsi hinnoittelussa.
  1. Valmistaudu lomaasi ilmoittamalla siitä etukäteen asiakkaillesi ja yhteistyökumppaneille. Ohjeista mahdolliset työntekijät lomasi varalle.
  1. Anna tilitoimistosi hoitaa laskutus, ostolaskut ja mahdolliset työntekijöiden palkat.
  1. Kirjaa ennen lomaasi keskeneräiset asiat paperille ja halutessasi voit ne aikatauluttaa valmiiksi. Mieli lepää lomalla paremmin, kun tiedät muistettavien asioiden olevan paperilla odottamassa, kun palaat töihin.
  1. Hoida lomalla itseäsi ja läheisiäsi.


Päätöksen loman pitämisestä tekee kuitenkin aina yrittäjä itse

Moni yrittäjä ajattelee, että itsestään kaiken antaminen ikään kuin kuuluu toimenkuvaan. Jos ei saa riittävästi lepoa ja palautumista, kärsivät ensimmäisenä luovuus ja kyky innovoida. Loman jälkeen ajatus luistaa liukkaammin ja mieli on valmiustilassa vastaanottamaan uusia asioita.

Oma hyvinvointi on asia, josta yrittäjän ei kannata tinkiä.

Loma-ajankohta on hyvä ennakoida kassavirtalaskelmaa tehdessäsi. Laskelman avulla hahmotat yrityksesi juoksevia kuluja ja osaat varautua paremmin tuleviin menoeriin. Tiedät, milloin rahaa on käytettävissä ja kuinka paljon. Tutustu tästä asiaan tarkemmin.

Ota yhteyttä

Hyvää kesää!

Takaisin blogiin