Priima Yrityslaskennan blogi

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

12.4.2016 10:15

Verotarkastus yrityksessä

Verotarkastus yrityksessä saattaa herättää monenlaisia kysymyksiä ja tunteita. Näitä helpottamaan kerron teille seuraavassa lyhyesti, millaisesta prosessista on käytönnössä kyse.

 

Miten verotarkastettavat yritykset valitaan?

On aina mahdollista, että yrityksessä tehdään verotarkastus. Vuosittain valitaan alakohtaisesti tarkastettavat yritykset tai sitten tarkastettavien joukkoon voi päätyä myös arvonnan seurauksena. Saattaa olla myös niin, että nimettömän ilmoituksen takia yrityksessä tehdään verotarkastus. Yrityksen saneeraus on hyvin tavallinen ajankohta tehdä verotarkastus.

 

Verotarkastajat ilmoittavat hyvissä ajoin, mitä haluavat tarkastaa ja missä

Miten tahansa yritys on valittu, tarkastajat ilmoittavat tarkastusajankohdan ja heidän käyttöönsä annetaan pyydetyt aineistot ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Verotarkastajat, joita on yleensä kaksi tai joskus kolme, pyytävät sähköisessä muodossa etukäteen käyttöönsä kirjanpidon päivä- ja pääkirjat sekä tuloslaskelmat ja taseet tarkastettavalta ajalta. Muun aineiston tarkastajat tarkastavat paikan päällä tarkastettavan yrityksen toimitiloissa. Kaksi päivää yrityksen tiloissa on melko tavallinen aika. Tarkastuksen kohteena on pääsääntöisesti kuluva tilikausi sekä kaksi edellistä tilikautta.

 

Erityisiä kiinnostuksen kohteita verotarkastuksessa

Sen lisäksi että verotarkastuksessa käydään tarkasti läpi myyntien ja ostojen oikeat arvonlisäverokäytännöt, myös seuraavien asioiden oikeellisuus on tärkeätä. Yrittäjän on hyvä kiinnittää liiketoiminnassaan erityistä huomiota esimerkiksi lomaosakkeisiin. Näissä on helposti mahdollista tulkita saaduksi peiteltyä osingonjakoa. Erilaiset autot ja niihin mahdollisesti liittyvät ajopäiväkirjat ja omien ajojen selvitykset tarkastetaan. Tarkastetaan myös edustuskulujen oikeanlaiset käytännöt ja kirjaukset sekä onko maksettu oikein kilometrikorvaukset, päivärahat, puhelinedut ja mahdolliset henki- ym. vapaaehtoiset vakuutukset.

 

Miten valmistautua yrityksen verotarkastukseen?

Varsinainen tarkastus tehdään kirjanpitoaineistoista, mutta yrittäjä on itse henkilökohtaisesti tarkastajien kanssa alku- ja loppukeskusteluissa. Yrittäjä vastaa heti ja henkilökohtaisesti verotarkastajien tekemiin kysymyksiin. On yrittäjälle eduksi, jos vastaukset annetaan vain tehtyihin kysymyksiin.

Parasta valmistautumista verotarkastukseen on huolehtia koko ajan, että kirjanpidossa on tarvitut aineistot riittävällä tarkkuudella ja lain vaatimalla tavalla. Kirjanpitäjä on yrittäjän työpari näissä asioissa. Verotarkastus on aina myös mahdollisuus saada ohjeistusta tehdä asioita oikein eteenpäin.

 

Verotarkastuksen seuraamukset

Verotarkastajat tekevät tarkastuksensa pohjalta omat laskelmansa. Verotarkastuksesta annetaan yrittäjälle kirjallisesti tarkastuskertomus, johon on mahdollista antaa vastine. Vastineen käsittelyn jälkeen laitetaan maksuun mahdollinen veroseuraamus viivästyskorkoineen.

 

Vähiten huolta verotarkastuksesta joutuu kantamaan, kun taloushallinnosta vastaavat ammattilaiset. Suosituksia meidän toiminnastamme voit lukea täältä.

Takaisin blogiin