Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Uusi liiketoiminta ei kasva mukavuusalueella – muuttaako digitalisaatio kaiken?

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

3.7.2018 11:00

Uusi liiketoiminta ei kasva mukavuusalueella – muuttaako digitalisaatio kaiken?

Yksikään yritys ei voi ummistaa silmiään liiketoiminnan ja yhteiskunnan digitalisoitumiselta. Omaan poteroonsa ja omiin toimintatapoihin jämähtänyttä yritystä odottaa hidas näivettyminen. Yritystoiminnan jatkuvuus pitää turvata ja tämä edellyttää sopeutumista muutoksiin. Digitalisaatiossa on kyse pysyvästä muutoksesta tavoissa toimia.


Digitalisaatio – rohkeutta ajatella liiketoiminta uusiksi

Digitalisaatiota voidaan tarkastella ilmiönä, joka automatisoi työtä, palveluita ja tuotantoa. Toimialojen välillä on eroja digitaalisen aallon etenemisen suhteen, mutta se vaikuttaa jokaiseen toimialaan. Jotta yritys pysyy kilpailukykyisenä, sen on pystyttävä vastaamaan markkinoiden haasteisiin ja tarttumaan uusiin mahdollisuuksiin. Digitalisaation aikaansaamat muutokset ulottuvat kaikille liiketoiminnan osa-alueille. Muutosvauhti on kiihtyvä. Uusia mahdollisuuksia on hyödynnettävä nopeasti.  

Digitalisaatio tarjoaa mahdollisuuksia palvella asiakkaita entistä paremmin ja laajentaa liiketoimintaa uusille alueille. Digitalisaatiossa on iso potentiaali tuottaa asiakkaille yhä uusia ja innovatiivisempia ratkaisuja. Kun digitaalista palvelua suunnitellaan, huomio ei enää olekaan tuotteessa, vaan siinä lisäarvossa, mitä palvelun tuottaja voi luoda asiakkaan toimintaympäristössä mahdollisesti yhdessä verkoston muiden toimijoiden kanssa.

Gary Hamel, arvostettu liiketoiminta-ajattelija, on sanonut, että kilpailua ei enää käydä erilaisten tuotteiden välillä vaan erilaisten liiketoimintamallien välillä. Yritysten pitää lähteä systemaattisesti kehittämään omaa digitalisaatiotaan ja sen vaatimaa liiketoimintamallin muutosta.

Uudella ja rohkealla tavalla yhdistelemällä osaamisia sekä teknologioita löytyy tulevaisuuden liiketoiminnan menestyskonsepti.

Jokaisen yrityksen tulisi miettiä toimintaansa ja pohtia, onko yrityksellä selkeä digitaalisuuteen liittyvä strategia.

 

Suomalaisyrityksistä 70 % panostaa lähivuosina digiratkaisuihin – nyt luodaan uusia palveluja ja liiketoimintamalleja

Yritykset hakevat digitalisaatiosta ratkaisuja kilpailukyvyn vauhdittamiseksi. Yli kaksi kolmasosaa suomalaisyrityksistä sanoo panostavansa digiratkaisuihin seuraavan kahden vuoden sisällä. Eniten aiotaan luoda uusia palveluja ja liiketoimintamalleja, ilmenee VTT:n ja Oulun yliopiston kauppakorkeakoulun 28.6.2018 julkaisemasta selvityksestä. Selvitys toteutettiin osana EAKR:n rahoittamaa Hallittu digiloikka - DigiLeap -hanketta. Siinä kehitetään ratkaisuja yritysten digimuutoksen läpivientiin

VTT:n tiedotteen mukaan selvitys osoittaa, että digitalisaatiota ei nähdä enää vain työkaluna vaan teknologiana, joka edistää markkinointia, myyntiä tai yrityksen näkyvyyttä.

Suurin osa yrityksistä on ainakin osittain sitä mieltä, että digitalisaatio vaikuttaa yrityskulttuuriin (83 %), vaatii johdon sitoutumista (78 %) ja lisää yhteistyökumppaneiden ja verkoston tarvetta (80 %).

"Käytännössä digitalisaatio vaikuttaa eri osa-alueisiin yrityksissä, ja esimerkiksi liiketoimintaprosessit, organisaatiokulttuuri, henkilöstön osaaminen, toimintatavat ja työkalut vaativat muutosta”, sanoo tutkijatohtori Marko Juntunen Oulun yliopiston kauppakorkeakoulusta.

 

Kuinka valmistautua muutokseen?

Digitalisaatiota kannattaa tarkastella jatkuvana kehityspolkuna. Selvitä miten asiat voisi tehdä helpommin tai miten digitalisaatio auttaa meitä tuottamaan parempia palveluita.

  1. Aseta asiakas ja asiakaskokemus kaiken tekemisen lähtökohdaksi
  2. Muuta vanha ajattelutapa ja kulttuuri
  3. Kokeile uusia liiketoimintamalleja
  4. Varmista, että digitalisaation johtaminen on jonkun vastuulla

Digitalisaatio ja uudet järjestelmät eivät yksin auta antamaan potkua liiketoiminnalle, tarvitaan strategia ja visio tavoitetilasta sekä liiketoimintaymmärrystä. Tätä tukee prosessi- ja järjestelmäosaaminen.

 

Etsitkö keinoja ja työvälineitä talous- ja palkkahallinnon rutiinien tehokkaaseen hoitamiseen, visuaaliseen ja älykkääseen raportointiin sekä johtamista tukevan tiedon tuottamiseen?

Talous- ja palkkahallinnon kartoituksen avulla selvitämme liiketoimintanne tavoitteet ja nykytilanteen, jotta voimme yhdessä suunnitella teitä parhaiten palvelevat ratkaisut.

Jätä yhteydenottopyyntö

 

Tutustu myös liiketoimintaa kehittäviin webinaareihin ja blogeihin: 

Tutustu webinaareihimme Vieraile blogissamme

 

Tilaa uusimmat blogiartikkelit itsellesi ja saat kuukausittaisen koosteen sähköpostiisi:

Tilaa uusimmat blogiartikkelit sähköpostiisi

Lataa VTT:n sivuilta toteutetun kyselyn yhteenveto tai tiedote

Takaisin blogiin