Priima Yrityslaskennan blogi

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

11.8.2017 13:55

Ministeri Orpon vuoden 2018 budjettiehdotus

Valtiovarainministeriö julkaisi budjettiesityksensä torstaina 10.8. Talouskasvu kiihtyy, mikä on myönteistä. Budjettiesityksessä todetaan Suomen velkaantumisen jatkuvan lähivuosina, mutta velanotto tullaan samaan kuuriin.

Velaksi elämisen tahti hidastuu

Budjettiehdotuksessa menojen loppusumma on 55,4 miljardia euroa, ja ehdotus on 3,4 miljardia euroa alijäämäinen eli noin 2 miljardia vähemmän kuin tänä vuonna.  Tämä vähentää otettavan valtionvelan määrää.  Euromääräisesti mitattuna julkinen velka jatkaa VM:n mukaan kasvuaan aina vuoteen 2021 asti. Julkisen velan suhteen bruttokansantuotteeseen odotetaan taittuvan vuonna 2019. Valtionvelka nousee ensi vuonna noin 111 miljardiin euroon. Se on noin 2.000 euroa jokaista suomalaista kohden. Kun mukaan otetaan julkisten yhteisöjen velka, nousee velkasumma yli 140 miljardiin.

Valtion talouden tuloiksi arvioidaan 52,0 miljardia euroa, joista 43,3 miljardia euroa on verotuloja. Ministeriö arvioi kesäkuun ennusteessaan, että verotulot kasvavat noin 2,7 % vuoden 2017 budjetoituun verrattuna.

Budjettiesitys ei pidä sisällään uusia merkittäviä menopäätöksiä, mahdollisia kehyksen sisäisiä kohdennuksia tehdään budjettiriihessä. Orpo totesi kantansa, jonka mukaan menokurista pidetään kiinni, vaikka Suomen talousnäkymät ovat parantuneet.

 

Talouden tilanne - kasvu laaja-alaista

Viimeaikainen talouden vähäinen kasvu on ollut kotimaisen kysynnän ja rakentamisen tuomaa. Nyt olemme tilanteessa, että kasvun voidaan sanoa olevan laaja-alaista ja vahvaa. Tähän vaikuttavat hyvät vientinäkymät, investointien liikkeelle lähteminen ja yksityisen kulutuksen vahvistuminen.

budjettiesitys_taloustilanne

Lähde: Valtiovarainministeriö, vuoden 2018 budjetin tiedotustilaisuus

 

Mitä verotuksellisesti on tapahtumassa – kallistuuko eläminen?

Verotuksen yksityiskohdista päätetään elokuun lopulla varsinaisessa budjettiriihessä. Hallitus on aiemmin linjannut joitakin veroperusteita:

Kiinteistöveroa tullaan korottamaan jo tehtyjen päätösten mukaisesti vuonna 2018 ja 2019.

Asuntolainan korkovähennysoikeutta pienennetään. Vähennysoikeutta rajataan 10 prosenttia vuodessa niin, että vuonna 2019 asuntolainan koroista vähennyskelpoista on 25 %. Vuonna 2018 asuntolainan koroista vähennyskelpoista osuutta alennetaan 45 prosentista 35 prosenttiin.

Aikaisempien linjausten mukaan autoveron alentamista jatketaan.

Hallitusohjelman mukaisesti tupakkaveroa on määrä korottaa asteittain. Viimeisin korotus tuli voimaan 1.7.2017. Korotukset vuodelle 2018 tulevat 1.1 ja 1.7.2018.

Orpon mukaan Suomen veroaste on laskenut 44 prosentista 42 prosentin tasolle, mitä hän pitää hyvänä kehityksenä. Hänen mukaansa kenenkään verotus tai veroaste ei saa kiristyä.

 

Työllisyys ei ole kasvanut riittävästi

Hallituksen keskeisinä tavoitteina on kestävällä pohjalla oleva korkea työllisyys: työllisyysaste nostetaan hallituskaudella 72 prosenttiin. Tavoitteen saavuttaminen edellyttää kasvun tukemista. Tällä hallituskaudella ollaan pääsemässä ennusteen mukaan 70,2 prosentin työllisyysasteeseen. Tänä kesänä kesäkuussa työllisyys on ollut 69,2 prosenttia.

Valtiovarainministeri Orpon mukaan Suomen työllisyys ei kasva riittävän nopeasti ja työllisyyden kasvattamiseksi tarvitaan määrätietoisia toimia. Orpon mielestä työllisyyden kasvattaminen on hallituksen tavoitteista tärkein, sillä sen myötä julkinen talous vahvistuu, hyvinvointi paranee ja velkaantuminen taittuu. 

Työvoimapalveluihin budjetissa osoitetaan lisää 25 miljoonaa euroa.

 

Budjetin satsaukset

budjettiesitys_budjetin_satsaukset

Budjettiprosessi etenee seuraavasti: Hallitus pitää budjettiriihen 30.-31.8. Koko budjettiesitys julkaistaan 19.9.

 

Kohta budjetoidaan yrityksissäkin

Elokuun puolivälissä palataan normaaliin arkeen. Tämä myös tarkoittaa, että yrityksissä uusi budjetointikausi lähestyy. Budjetin suunnittelu ja laatiminen ovat yrityksen toiminnan tavoitteenasettelua ja ennakoimista. Budjetointiprosessi auttaa ymmärtämään omaa liiketoimintaa. Se on yrityksen tulevien suunnitelmien pukemista numeroiden muotoon. Lue lisää budjetoinnista blogistamme.

Lähteet:

Ministeri Orpon vuoden 2018 budjettiehdotus - tiedotustilaisuus 9.8.2017 VM, video

Valtiovarainministeriön ehdotus vuoden 2018 talousarvioksi

--

Tutustu myös liiketoimintaa kehittäviin webinaareihin ja liiketoiminnan neuvontapalveluihimme.

Ole yhteydessä asiantuntijoihimme ja kuulet lisää. Ota yhteyttä!

 

Takaisin blogiin