Priima Yrityslaskennan blogi

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

17.6.2019 13:23

Miltä työelämä näyttää 2030?

Vuonna 2019 eletään arjessa, joka muuttuu jatkuvasti, ja informaation tulva on valtava. Tulevaisuudessa tuskin enää koskaan tulemme kuitenkaan elämään maailmassa, joka olisi yhtä rauhallinen ja seesteinen kuin nyt.

Kun maailma muuttuu ja informaation tulva kasvaa, kuinka voimme elää hyvää elämää tämän kaiken keskellä? Miten ihmisen täytyy muuttua kyetäkseen toimimaan tällaisessa maailmassa? Hyväksyä ja yrittää löytää parhaimmat hyödyt muutoksesta, vai kritisoida ja torjua?

 

Mahdollisuuksien sukupolvi

AdobeStock_136357217-1Kun ihmiset aikoinaan oppivat lukemaan ja kirjat yleistyivät, pidettiin kirjoja vahingollisena ihmisille. Nykyään lähes jokaiselta yli seitsemän vuotiaalta löytyy jonkinlainen älylaite, jonka kautta opitaan uusia asioita ja jolla luodaan sekä pidetään yhteyksiä ympäröivään maailmaan. Vuonna 2019 seitsemän vuotiaat luovat sujuvasti kontakteja ja oppivat taitavaksi esiintyjiksi ja eri kielillä kommunikoiviksi paremmin ja nopeammin kuin vanhemmat sukupolvet. Ei ole tavatonta, että seitsemän vuotias käyttää sujuvasti englannin kieltä ja luo verkostoja ympäri maailmaa älylaitteen avulla. Nyt en lähde ottamaan kantaa haittoihin ja uhkiin, vaan tällä kertaa keskityn vain mahdollisuuksiin. Vaarat ja uhat ovat sitten eri keskustelu toisella kertaa.

Kun 2030 tämä nykyään seitsemän vuotias miettii opintojaan ja tulevaa työelämää, hän on jo varustettu laajoilla tiedoilla, taidoilla ja verkostoilla. Mahdollisuus on valtava, ja nämä nuoret tulevat peittoamaan edeltäjänsä monella tapaa elämän eri osa-alueilla.

 

Me ollemme yrittäjiä pian kaikki, kun oikeen silmiin katsotaan

Miten tämä kaikki tulee muuttamaan työelämää? Miten mahdollistamme sen, että parhaat tekijät ovat kiinnostuneita juuri meidän yrityksestämme vielä 2030 ja pystyvät antamaan täyden panoksensa työelämässä ilman liian suuria kahleita ja rajoitteita? Haluavatko nämä nuoret työskennellä yhdessä yrityksessä tai yhdessä paikassa kerrallaan kahdeksasta neljään joka päivä? Tuskinpa.

tyoaika asiantuntija-1-1

2030 työelämä on pirstaleisempaa, ja parhaat osaajat työskentelevät useissa eri rooleissa, tehtävissä ja verkostoissa saaden niistä elantonsa. Eräänlainen aikaan ja paikkaan sitoutumaton, yrittäjämäinen toiminta, tulee yleistymään ja muuttamaan työelämää ennennäkemättömällä tavalla.

Työnantajien ja yritysten tulee mahdollistaa erilaiset tavat toimia ja tehdä töitä. Varsinkin ns. tietotyö, jossa valmistuksen tai muun tekemisen osalta ei tarvita fyysistä kontaktia varsinaisen työn toteuttamiseksi, tulee muuttumaan radikaalisti. Älylaitteet ja virtuaaliset todellisuudet mahdollistavat uudenlaisten tapojen ja toimintojen käyttöönoton ja toimintamallit paremmin kuin ennen.

Kun aiemmin ihmisten kohtaamiset tapahtuivat fyysisesti ja vaativat usein enemmän tai vähemmän matkustamista toisen luo. Tulevaisuudessa matkustaminen vähenee, eikä olla varsinaisesti paikkaan sidottuja. Koko ajan kehitetään uusia ja erilaisia tapoja kohdata toinen ihminen. Ketteriä, edullisia ja toimivia sähköisiä järjestelmiä löytyy kaikenlaisiin tarpeisiin – siitä ei ole enää kysymys. Kysymys on siitä, miten ihmiset omaksuvat muutoksen ja hyödyntävät mahdollisuudet nopeammin.

 

Hyvät toimintamallit arkipäiväistyvät

Viimeisten vuosien aikana oma organisaatiomme BSTR on asteittain muuntautunut kohti paikasta riippumatonta toimintaa. Etätöiden tekeminen on yleistynyt ja osoittautunut hyväksi ja toimivaksi malliksi. Välillä eri tilanteissa etätyö sopii paremmin kuin konttorille saapuminen. Syksyllä 2018 otimme seuraavan stepin kun viestinnän suunnittelijamme Outi Myllymäki suunnisti talveksi lämpöisempään ilmastoon Espanjan aurinkorannikolle. Kokeilu meni kaikin puolin hyvin ja tulimme siihen tulokseen, että töitä voi hoitaa jatkossa myös pidemmänkin matkan päästä.

AdobeStock_172013824-1

On myös ideoiden ja uudistumisen kannalta tärkeää nähdä ihmisiä ja paikkoja, jotka rikkovat sitä totuttua, perinteistä kaavaa. Totta kai muutos haastaa organisaatiota ja johtamista, mutta haasteet ovat tervetulleita ja kehittävät toimintaa – joskus hyvien kokemusten ja joskus kantapään kautta oppimalla. Muutos on joka tapauksessa jatkuvaa. Mitä paremmin sen hyväksymme ja itseämme kehittäen, sitä valmiimpia ja parempia olemme auttamaan omia asiakkaitamme sekä työyhteisöämme tulevaisuudessa.

Itse olen testannut kauempaa työskentelyä muutaman kerran ja todennut sen erittäin antoisaksi. Itse asiassa tätä blogia kirjoittaessani olen Floridassa. Toimitusjohtajan työn pystyy hoitamaan väliaikaisesti kauempaakin. Palaverit hoituvat helposti videoiden kautta, dokumentit pilven kautta, puhelin ja eri viestisovellukset ovat hyviä nopeaan kommunikointiin. Taloushallintoon liittyvät asiat hoituvat loistavien sähköisten järjestelmien avulla. Varsinaisesti näiden osalta ei ole mitään pakottavaa syytä edes käydä konttorilla. Eri asia on sitten huikeiden ihmisten kohtaaminen arjessa – hymyt, naurut, tilannekomiikka, syvälliset keskustelut jne. fyysisiin kohtaamisiin liittyvät tärkeät asiat. Vaikka maailma muuttuu, tietyt asiat pysyvät: Hyvien tyyppien seura saa hyvälle tuulelle sekä tuo voimaa ja energiaa arkeen!

 

Markkinointitoimisto BSTR tykästyi
Priiman nykyaikaisuuteen ja ulkoisti talous- ja palkkahallintonsa meille

"Priima Yrityslaskenta on nykyaikainen tilitoimisto, jonka toimintatavat ovat tätä päivää. Parasta yhteistyössä on ollut luottamus. Priima on pitänyt sanansa ja tarjoaa sen, minkä lupasi: "vähemmän murheita ja parempia yöunia".

Tero Luoma | toimitusjohtaja | BSTR Luova Konttori Oy

Lue koko referenssi

 

Takaisin blogiin