Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Arvonlisäveron alarajahuojennus ja kuitinantovelvollisuus

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

9.12.2015 14:44

Arvonlisäveron alarajahuojennus ja kuitinantovelvollisuus

Alarajahuojennus ja raja-arvot

Kirjanpitolakiin tulee muutoksia vuodenvaihteessa ja samalla muuttuvat arvonlisäveron alarajahuojennuksen raja-arvot. Arvonlisäverottoman liikevaihdon alaraja nousee 8.500,- eurosta 10.000,- euroon ja osahuojennuksen yläraja nousee 22.500,- eurosta 30.000,- euroon. Uusia raja-arvoja sovelletaan lain voimaantulopäivänä tai sen jälkeen alkaviin tilikausiin.

Kun kyseessä on vähäinen liiketoiminta, alarajahuojennuksen voivat saada kaikki arvonlisäverovelvolliset yritysmuodosta riippumatta. Velvollisuus ilmoittautua arvonlisäverovelvolliseksi alkaa 10.000,- euron tilikauden liikevaihdosta.

Arvonlisäveron alarajahuojennus -periaate pysyy samana

Huojennuksena saa koko tilikauden tilitettävän arvonlisäveron, jos liikevaihto on alle pienimmän alarajan. Huojennuksen saa osaan tilitetystä arvonlisäverosta, jos liikevaihto on yli alimman rajan, mutta ei ylitä ylärajaa. Osahuojennuksessa ei arvonlisäverotonta osuutta ole. Periaate osahuojennuksessa on ollut, mitä lähemmäs ylärajan liikevaihtoa mennään, sitä pienempi huojennus on ollut arvonlisäveroon. Verottajalta on tulossa uusi laskentakaava osahuojennuksen laskemiseen.

Teemme arvonlisäverotusten alarajahuojennusten anomukset automaattisesti vuoden lopulla asiakkaillemme, joiden liikevaihdot oikeuttavat arvonlisäveron huojennuksiin.

Kuitinantovelvollisuus 

Kirjanpitolain muutoksen myötä kuitintarjoamisvelvollisuus on ainoastaan liike- ja ammatinharjoitustoiminnassa, jossa liikevaihto ylittää 10.000,- euroa tilikaudessa. Myyjän on tarjottava kuitti asiakkaalle maksutavasta riippumatta. Asiakas voi halutessaan kieltäytyä kuitista, mutta ne ovat aina osa yrittäjän kirjanpitoa.

Kuitti voi olla tulostettu, käsinkirjoitettu tai sähköinen ja kuitin tietosisältö on määritelty. Kuittia ei tarvitse antaa, kun kyseessä on automaattimyynti, arpajaislainsäädännön mukainen toiminta tai sellainen maksaminen, missä elinkeinonharjoittaja ei ole läsnä, eikä tori- ja markkinamyynnissä ulkotiloissa – paitsi kun kyseessä on alkoholin myynti. Laiminlyöntimaksut määrätään väliltä 300,- ja 1.000,- euroa.

Näissä asioissa voi kääntyä myös oman kirjanpitäjän puoleen. Tarkemmat yksityiskohdat sekä arvonlisäveron alarajahuojennuksesta että kuitinantovelvollisuudesta löytyvät esimerkiksi verohallinnon nettisivuilta.

 

Kaipaatko kirjanpitäjän apua? Jätä yhteydenottopyyntö

 

Takaisin blogiin