• Etusivu
  • Ajankohtaista
  • Pk-yritysten henkilöstöjohtamiseen pureuduttiin asiantuntijan johdolla HR-foorumissa
24.2.2016 15:42

HR-foorumi toi kaivatun keskustelun aiheen, pk-yritysten henkilöstöjohtamisen, asiantuntevasti esille

Ensi kertaa järjestämämme henkilöstöjohtamiseen keskittynyt HR-foorumi sai loistavan vastaanoton! Eikä ihme, olihan puhujavieraanamme itse johtamistaidon professori, Riitta Viitala, Vaasan yliopistosta. Viitala on tutkinut johtamista parikymmentä vuotta. Lisäksi hän on työskennellyt pitkään suurten ja kansainvälisten yritysten kanssa. Viitala uskoo kuitenkin, että Suomen tulevaisuus on pk-yritysten harteilla ja että Suomi saadaan nousuun hyvällä henkilöstöjohtamisella.

Henkilöstöjohtaminen pk-yritysten menestystekijänä - Hyvällä henkilöjohtamisella lisää tuottavuutta
Puheessaan Viitala painotti erityisesti yritysten kyvykkyyttä. Yrityksillä on olemassa kahdenlaisia resursseja: aineellisia (teknologia, materiaalit, välineet, sijainti, tilat...) ja aineettomia (osaaminen, hyvinvointi, sitoutuminen, motivaatio, ilmapiiri, suhdeverkosto, luottamus...). Kyvykkyys on yrityksen ominaisuus, joka muodostuu kyvystä kehittää, yhdistellä ja hyödyntää näitä resursseja niin, että se johtaa menestymiseen markkinoilla. Viitala painotti, ettei maailmassa ole olemassa täydellisiä ja muuttumattomia "resurssipaketteja", jotka olisivat yritysten oikotie onneen. Kyse on yrityksen sisällä tapahtuvasta jatkuvasta resurssien työstämisestä, kehittymisestä ja uuden oppimisesta. Jokainen voi siis lähteä luomaan itselleen henkilöstöjohtamisesta yhtä menestyksen kulmakiveä, niin kuin se tutkimusten mukaan onkin. 

Tutkimusten mukaan panostaminen henkilöstöjohtamisen laatuun lisää yrityksen tuloksellisuutta, vaikka HRM (Human resource management) panosten lisäys, eli niihin kuluvat kustannukset, otetaan huomioon. Tutkimuksien mukaan mitä kehittyneempi HRM on, sitä paremmin yritys menestyy myös neljä vuotta myöhemmin.. ja ei vain neljä vaan peräti seitsemän vuotta myöhemmin. Hyvä HRM ruokkii myös innovatiivisuutta. Ihmisiin panostaminen, siis johtaminen, on kiistatta menestyvän yrityksen yksi tärkeä tekijä! Viitalan loppuvinkki kaikille on, että keskittykää voimavaroihinne ja mahdollisuuksiin, kun kyse on henkilöstöjohtamisesta.

HR-foorumimme sai siihen osallistuneilta erittäin lämpimän vastaanoton! Yleisön palaute olikin, että henkilöstöjohtamista koskettavat tilaisuudet ovat harvinaisia ja oli hienoa, että aihe-alue nostettiin näyttävästi ja asiantuntevasti esille. Katsotaan, mitä tulevaisuudessa vielä tästä aihealueesta keksitään ;)

 
Takaisin uutisiin