Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Liikematkalle ulkomaille, tarvitsenko A1-todistuksen?

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

26.9.2023 13:12

Liikematkalle ulkomaille, tarvitsenko A1-todistuksen?

Tänä vuonna pinnalla on ollut lyhytkestoiset ulkomaanmatkat ja matkalla vaadittavat dokumentit. Vajaa vuosi sitten määriteltiin, että kaikille ulkomaanmatkoille tulee hakea A1-todistus, jotta verotuksen tiedetään kuuluvan Suomen sosiaaliturvan piiriin.

Säännöstä otettiin kuitenkin sen verran takaisin, että lyhyille työmatkoille tätä todistusta ei välttämättä tarvitse hakea. Eläketurvakeskus tarkensi viime huhtikuussa tätä ohjeistusta liittyen juuri lyhyisiin kokous- ja liikematkoihin. Todistus on tarpeeton, jos kohdemaa ei sitä vaadi. Todistusta voidaan kuitenkin edellyttää jollain työntekemispaikoilla, joita ovat todennäköisesti rakennustyömaat, joille ei pääse ilman todistusta.

 

Mikä sitten on A1-todistus?

Todistuksella osoitetaan sosiaaliturvan olevan Suomessa. Sitä tarvitaan EU/ETA-maissa sekä Sveitsissä ja Iso-Britanniassa. Työskentelyn kestoa ei ole määritelty todistuksen vaatimuksiin ja sitä sovelletaan myös etätyöhön, jota tehdään ulkomailla olevalle yritykselle.

Eläketurvakeskus myöntää todistukset ja ne ovat maksuttomia. Pääsääntöisesti työnantajat hakevat todistukset työntekijöilleen, mutta myös työntekijä voi sen hakea. Yleensä työntekijä tekee hakemuksen vain tilanteissa, joissa hän tekee työtä monelle toimeksiantajalle. Hakemusten käsittelyaikaa tarkasteltaessa on suositeltavaa, että työnantaja hakee todistuksen. Työnantajan hakemana käsittelyaika voidaan määritellä päivinä, mutta jos työntekijän sen hakee, voi todistuksen saamiseen mennä jopa 4 viikkoa.

Myös tilitoimisto voidaan valtuuttaa tekemään todistuksen suomi.fi- valtuutuksella. Todistusta haettaessa tulee kuitenkin osata vastata moneen kysymykseen, joten työnantajan/työntekijän on annettava kattavat tiedot tilitoimistolle hakemuksen tekemistä varten. Todistus saadaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan.

 

A1-todistuksen hakemuslomakkeessa kysytään muun muassa seuraavia asioita:

  • Missä maassa työntekijä tavanomaisesti asuu ja missä maassa sosiaaliturva on
  • Fyysinen työskentelypaikka kotimaassa
  • Työsuhteen kesto kotimaassa
  • Ulkomainen taho, missä työskentely tapahtuu
  • määräaikainen vai toistaiseksi voimassa oleva työskentely
  • Muut ansiotyöt
  • Missä perhe asuu
  • Kaikkien yhteystiedot

Liikematkalla voi tulla eteen, että kohdemaa vaatiikin todistusta. Tällöin todistuksen voi hakea myös jälkikäteen. On suositeltavaa olla etukäteen selvillä maan vaatimuksista ja hakea todistus tarvittaessa. Jos matkalle lähtijä on epävarma todistuksen tarpeellisuudesta, voi sen hakea työmatkan kestosta riippumatta. Jos todistusta ei haeta vaatimuksista huolimatta, kuuluu työntekijä kohdemaan sosiaaliturvaan.

 

Milloin A1-todistus on erityisen tärkeä?

On tilanteita, joissa A1-todistus on erityisen tärkeä. Esimerkiksi rakennustyömailla, joille ei pääse ilman voimassa olevaa todistusta, työntekijän on ehdottomasti varmistettava, että hänellä on se mukanaan. Myös tilanteissa, joissa teet etätyötä ulkomailla sijaitsevalle yritykselle, A1-todistus voi olla välttämätön.

On tärkeää ymmärtää, että jos et hae A1-todistusta, vaikka kohdemaa tai tilanteesi sitä vaatisi, saatat menettää oikeuden Suomen sosiaaliturvaan. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi sairausvakuutukseesi ja muihin sosiaaliturvan etuihin. Siksi on aina parempi olla varovainen ja hakea todistusta tarvittaessa. Näin voit matkustaa ulkomailla liikematkoillasi huoletta, tietäen että sosiaaliturvasi on asianmukaisesti turvattu.

 

Haluatko jättää meille yhteydenottopyynnön?

Jätä yhteydenottopyyntö

 

 

Takaisin blogiin