Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Vuosittainen yrityksen arvonmääritys mukaan tilinpäätökseen – Miksi?

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

14.6.2021 14:37

Vuosittainen yrityksen arvonmääritys mukaan tilinpäätökseen – Miksi?

Olet varmasti joskus pohtinut yrityksesi arvoa. Myyntivalmisteluissa arvonmääritys on ehkäpä yrityskaupan vaiheista jopa kiinnostavin. Mutta tulisiko yrityksen arvon kiinnostaa myös siinä vaiheessa, jos yritystä ei ole aktiivisesti myymässä?

Ehdottaisin, että yrityksen arvoa ja sen kehittymistä seurattaisiin jatkuvasti. Uskon, että se lisäisi yrittäjien kiinnostusta tilinpäätösasiakirjoja, kirjanpitoa ja yrityksen taloudensuunnittelua ja -hoitoa kohtaan. Kaikki tämä olisi pelkkää plussaa yrityksen koko elinkaaren eri vaiheissa.

 

Voisiko yrityksen arvon seuraaminen olla normaali osa yritystoimintaa?

Ihmiset tietävät yleisesti omaisuutensa kulloisenkin arvon, mihin arvo perustuu ja miksi arvo muuttuu. Tutuimmat näistä ovat asunto, auto ja taide. Asuntoja, autoja ja taidetta on ostettu ja myyty käytettyinä kautta markkinatalouden historian. On ihan normaalia seurata niiden arvoa ja arvoista on luvallista puhua.

Aikaisemmin yritykset siirtyivät perheessä vanhemmilta lapsille. Yrityskaupat, etenkin pk-yritysten kaupat, ovat uudempi juttu. Voitaisiinko yrityksen arvonmääritys normalisoida ja ottaa osaksi vuosittaista seurantaa?

Jos yrityksen arvo esitettäisiin vuosittain tilinpäätöksen liitetietona, sen muutoksesta voitaisiin tulkita paljon. Esimerkiksi eläkeyhtiön raportista voit vuosittain lukea siihen mennessä kertyneen eläkkeen. Tämän lisäksi ihmisellä voi olla muita tulonlähteitä eläkeiän varalle: vapaaehtoinen eläke, vuokra- ja osinkotuloja sekä toisaalta ulosottomaksuja jne. Kertynyt eläke on siis varma kivijalka ja sitä on suorastaan mielenkiintoista seurata. Kertyneen eläkkeen seurannan tavoin, myös yrityksen arvon seuraaminen on mielenkiintoista ja saattaa innostaa kehittämään yritystä sekä pitämään siitä entistä parempaa huolta.

 

Yrityskaupat luovat tulevaisuutta

Suomessa on merkittävä määrä yrityksiä, joiden yrittäjät ovat eläkeiän kynnyksellä. Olisi koko kansantalouden kannalta tärkeää, että omistajanvaihdokset saataisiin sujuvasti matkaan ja maaliin. Näin varmistettaisiin tiedon ja taidon sekä valmiiksi testattujen liiketoimintojen jatkuminen ja uudenlaiseen kasvuun lähteminen.

Yhdelläkään pk-yrityksellä ei ole virallista hintaa siten kuin pörssiyhtiöllä. Yrityksen arvonmääritys on liian usein yllätys ja aiheuttaa monien kauppaneuvottelujen katkeamisen. Tämä on erittäin valitettavaa ja ihan turhaa.

Yritysmaailma on muutoksen keskellä ja yrittäjien tiedon tarve on valtava. Tilitoimiston rooli on jatkossa yhä enemmän olla yrittäjän kumppani ja neuvonantaja. Priima Yrityslaskennassa ollaan valmiina tähän kumppanuuteen koko yrityksen elinkaaren ajan. Tervetuloa Priimaan, yrittäjän kumppanitaloon!

 

Tutustu yrityskauppapalveluihin

 

Olisiko aiemmista blogeistamme apua?

 

Takaisin blogiin