Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Osaatko hyödyntää henkilöstöantia? Miten yrityksesi pitää toimia?

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

1.4.2021 8:26

Osaatko hyödyntää henkilöstöantia? Miten yrityksesi pitää toimia?

 

Mikä henkilöstöanti?

Sitoutunut ja osaava henkilöstö on yrityksen tärkein voimavara, usein jopa ainut menestymisen mahdollistaja. Henkilöstöannissa on kyse siitä, että työntekijälle annetaan mahdollisuus merkitä työnantajayrityksen osakkeita käypää hintaa halvemmalla. Se on siten siis keino sitouttaa, palkita ja toimia houkuttimena esimerkiksi silloin, kun start-up tai kasvuyritys rekrytoi uutta osaamista.

 

Henkilöstöannin uusi säädös: Mikä muuttui?

Listaamattomien osakeyhtiöiden henkilöstöantia koskeva uusi säännös (Tuloverolain 66a §) tuli voimaan 1.1.2021.

Aikaisemmin verovapaan alennuksen määrä oli 10 % osakkeen käyvästä hinnasta laskettuna. Uuden säännöksen tavoitteena on helpottaa listaamattomien yhtiöiden mahdollisuutta henkilöstönsä sitouttamiseen. Uuden säännöksen mukaan veronalaista tuloa ei synny, jos merkintähinta on vähintään osakkeen matemaattisen arvon verran. Ai mikä matemaattinen arvo?! Ei hätää, sen laskemiseen ei tarvitse olla Laudaturia pitkästä matematiikasta. Matemaattisen arvon vahvistaa nimittäin Verohallinto ja se lasketaan yhtiön edellisen vuoden tilinpäätöksen nettovarallisuuden perusteella.

 

Ehdot

Uuden henkilöstöantisäännöksen käyttöön on tarkasti määriteltyjä reunaehtoja. Yhtiön tulee olla listaamaton osakeyhtiö tai osuuskunta, ja harjoittaa osakkeiden merkintähetkellä elinkeinotoimintaa. Jos yhtiön tosiasiallinen toiminta on vaikkapa toimia passiivisena sijoitusyhtiönä, ehdot eivät täyty. Yhtiön tulee olla nimenomaan se työnantajayhtiö, jonka kanssa työntekijällä on työsopimus. Eli esimerkiksi tytäryhtiön kanssa työsuhteessa oleva työntekijä ei voi merkitä osakkeita emoyhtiöstä uuden säännöksen nojalla. 

Edun tulee myös olla henkilöstön enemmistön käytössä. Tällä tarkoitetaan vähintään puolta työntekijöistä. Säännös ei kuitenkaan vaadi, että jokaisella työntekijällä pitäisi olla oikeus merkitä tismalleen samaa määrää osakkeita tai että jokainen työntekijä myös käyttäisi oikeutensa. Myös toimitusjohtaja voi olla säännösten piirissä, mutta enemmistö työntekijöistä -vaatimuksen kautta on pyritty varmistamaan, että uutta säännöstä ei sovelleta vain pieneen joukkoon tai esim. yhtiön avainhenkilöihin.

Jos henkilö omistaa merkintähetkellä vähintään 10 % osakkeista tai äänimäärästä uutta säännöstä ei voi soveltaa. Näin on myös siinä tapauksessa, että verovelvollinen yhdessä perheenjäsenensä kanssa omistaa vähintään 10 % tai jos perheenjäsen yksin omistaa vähintään 10 %.

Jos omistuksista luovuttaessa myöhemmin syntyy voittoa, se verotetaan pääomatulona. 

Uutta sääntöä voi soveltaa 1.1.2021 jälkeen tehtyihin henkilöstöanteihin.

Tieto henkilöstöannista annetaan verottajalle vuosi-ilmoituksella. Vuoden 2021 osalta tiedot tulee antaa tammikuun 2022 loppuun mennessä. Ilmoituksen voi antaa joko Verohallinnon sähköisessä asiointipalvelussa tai ilmoitin.fi -palvelussa.

 

Tilitoimisto Priima Yrityslaskenta apunasi

Pidämme asiakkaamme aina ajan tasalla ajankohtaisista muutoksista ja mahdollisuuksista, koskivat ne sitten kirjanpitoa, palkanlaskentaa tai henkilöstöhallintoa. Päivitämme jatkuvasti omaa osaamistamme ja huolehdimme, että meillä on viimeisin tieto muutostilanteista.

 

"Priima Yrityslaskenta tarjoaa tilitoimistopalvelut yrityksille erinomaisella järjestelmäosaamisella ja asiakaspalvelulla. Priiman talous- ja palkkahallinnon asiantuntijat ylläpitävät omaa tietotaitoaan. Kirjanpitomme ja palkanlaskentamme ovat osaavissa käsissä. Priima hoitaa yrityksemme asiat niin hyvin, etten osaa tarpeeksi kiittää. Priima on yhteistyökumppani parhaasta päästä."

Henry Kouvonen
yrittäjä
Paperplast Oy

 

"Priimassa kirjanpitomme ja palkanlaskentamme hoidetaan asianmukaisesti. Sovitut toimintamallit pitävät ja yhteinen arki on sujuvaa. Priima toimii läpinäkyvästi ja keskustelevasti asiakkaiden kanssa. Taloushallinnon asiantuntijat laittavat oman osaamisensa likoon ja selvittävät ratkaisut asiakkaiden parhaaksi nopeasti ja joustavasti."

Janne Haapamäki
toimitusjohtaja
VV-Kuivaus Group Oy

 

Kuinka voisimme auttaa sinun yritystäsi?

Jätä yhteydenottopyyntö

Päivittelemme myös blogiamme n. 1-3 kertaa kuukaudessa. Mikäli haluat tiedon uusista julkaisuistamme, tilaa ilmoitus uusista julkaisuista sähköpostiisi.

 Tilaa blogit

 

 

Takaisin blogiin