Priima Yrityslaskennan blogi

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

19.1.2021 9:22

Yrityksen tietoturva: Onkohan se kunnossa?

 

Tietosuojalakien ja -käytäntöjen tarkoituksena on turvata ihmisen yksityisyys ja se, etteivät häntä koskevat tiedot päädy vääriin käsiin. Digitaalisessa yhteiskunnassa tietosuojan toteutuminen edellyttää yrityksiltä tietoturvan huomiointia. Tämän takia tilitoimistomme haluaa nostaa esille tietoturvan merkitystä yrityksille.

Tietoturva on kokonaisvaltaista suojelua, esimerkiksi tietojärjestelmien ja tietoliikenteen turvallisuutta. Tietoturvan tavoitteena on varmistaa, että tiedot ovat vain niiden käytössä, joilla on niihin oikeus ja silloin, kuin he tietoa tarvitsevat. Tiedon on oltava myös luotettavasti oikeassa muodossa, eikä se saa matkan varrella muuttua.


Tietoturva koskettaa tiedostoja, verkkoja, päätelaitteita, identiteettiä ja sähköpostia. Miten yrityksesi huomioi tietoturvan oikein? Käydään läpi.

 

"Yritystietomme eivät kiinnosta ulkopuolisia". Ehkä näin. Mutta ne kiinnostavat sinua itseäsi!

Kysy itseltäsi: Mitä tapahtuu, jos tieto leviää ulkopuolisille?

Luottamuksen menetys, negatiivinen brändimielikuva, rahalliset menetykset? Nämä asiat kävivät mahdollisesti mielessäsi.

Toisaalta! Ehkäpä ajattelet, etteivät yrityksesi tiedot kiinnosta ulkopuolisia.

Kysy siis lisäksi: Mitä jos et itse pääse käsiksi tietoon?

Usein kyberhyökkäykset aiheuttavat yrityksesi liiketoiminnan kannalta kriittisten tietojen menetyksen. Sinun on siis suojattava yrityksesi nimenomaan oman tarpeesi takia. Mitä tapahtuisi, jos menettäisit esimerkiksi seuraavat tiedot:

  • kehitysprojektit ja suunnitelmat
  • myynnit, tarjoukset, sopimukset, hintatiedot, alennukset
  • maksuajat ja -ehdot
  • henkilöstöhallinto-, rekrytointi- palkka-, terveys-, jäsenmaksu- ja ulosottotiedot
  • johdon tiedostot, talousraportit, neuvotteluasiakirjat, sidosryhmäviestintä
  • tietohallinta, projektimuistiot, käyttäjätunnukset, salasanat

Huomaathan, että moni kohta koskettaa myös tietosuoja-asetusta ja henkilötietolakia! 

 

"Yksi tietoturva, kiitos!"

Yrityksen tietoturva muodostuu kerroksellisesti. Ei siis ole olemassa yhtä tuotetta nimeltään "tietoturva", jonka jokainen yritys voisi vain ottaa käyttöön. Kerroksellisen tietoturvan osa-alueet täydentävät toisiaan ja luovat kokonaisuutena tietoturvan yritykselle.

  • Ensimmäinen suojaava kerros on palomuuri, jonka tehtävänä on suojata verkkoyhteydet.
  • Toinen suojaava kerros on päätelaitteiden (kuten tietokoneet, kannettavat, tabletit ja puhelimet) suojaus. Myös esimerkiksi valvontakamerat on suojattava, sillä yllättäen myös ne ovat yksi yleinen tietoturva-aukko yrityksillä. Virustorjunta, käyttäjän identiteetin vahvistaminen ja laitteiden etähallinta kuuluvat niin ikään päätelaitteiden suojaamisen kokonaisuuteen. 
  • Kolmas suojaava kerros on tietojen varmistaminen eli varmuuskopiointi. Yrityksen tärkeät tiedot on hyvä kopioida ja tallenteen useampaan paikkaan, jotta alkuperäisen tiedon kadotessa tai tuhoutuessa tiedot voidaan helposti palauttaa yrityksen käyttöön.

Nämä ovat aivan välttämättömät ja pakolliset asiat, jotka jokaisella yrityksellä on oltava kunnossa. Näiden käyttö ei ole vapaaehtoista, mikäli oma liiketoiminta halutaan turvata asianmukaisesti. Apua saa IT-asiantuntijoilta, jos yrityksen omat hartiat tai osaaminen loppuvat kesken.

 

Yritykset ovat yhä mielenkiintoisempia kohteita verkkorikollisille

Tietoturvan merkitys kasvaa, sillä verkkohyökkäysten määrä ei missään nimessä ole laskemaan päin vaan päinvastoin. Yleistynyt etätyö moninaistaa yritysten IT-ympäristöt ja tietoturvasta huolehtiminen on välttämätöntä riskien hallintaa.

Luottamuksellisuus ja tietoturvan noudattaminen ovat keskeisiä periaatteita tilitoimisto Priima Yrityslaskennassa. Priiman onneksi konsernimme emoyrityksestä löytyy Rauhala OnCloud, joka tarjoaa tietoturvapalvelut niin Priimalle kuin muillekin yrityksille. OnCloudista voit myös sinä kysyä tietoturvaan liittyviä asioita:

Jätä yhteydenottopyyntö

 

"Rauhalasta saimme rehellisen ja asiantuntevan ehdotuksen siitä, kuinka yrityksemme tietotekniikka olisi järkevin järjestää. Avaimet käteen -palveluna meille toteutettu IT-ratkaisu on toimintavarma. Meidän ei tarvitse murehtia tietoteknisiä asioita, vaan luotamme Rauhalaan ja saamme sieltä aina ammattilaisten ystävällistä ja selkokielistä apua."

Mika Koivupuisto | toimitusjohtaja | Koivupuisto Oy

koivupuisto

 

"Aiemmin yritimme hoitaa yrityksemme tietotekniikan itse. Tietotaitomme ja aikamme eivät kuitenkaan riittäneet. Rauhalan OnCloud-palveluiden asiantuntijat ovat alusta alkaen toimineet liiketoimintamme parhaaksi. He tietävät, kuinka tietotekniikka saadaan kustannustehokkaasti tukemaan yrityksen toimintaa. Yritysarki sujuu, kun Rauhala hoitaa tietotekniikan. Asiakaspalvelu on huippuluokkaa ja olemme tyytyväisiä yhteistyöhömme."

Petri Viinikainen | toimitusjohtaja | Kurikan Kaukolämpö Oy

kurikan kaukolämpö

 

Takaisin blogiin