Priima Yrityslaskennan blogi
  • Etusivu
  • Blogi
  • Uuden ajan työ – Tekoäly ja robotiikka vapauttavat rutiinityöstä

 

Tilaa blogikoosteet sähköpostiisi

 

23.10.2017 10:10

Uuden ajan työ – Tekoäly ja robotiikka vapauttavat rutiinityöstä

Työn muutoksesta puhuvat kaikki. Nyt avuksi ovat tulossa robotit ja niihin oleellisesti liittyvä tekoäly. Suomen hallitus haluaa tehdä Suomesta tekoälyn huippumaan.


Tekoäly muuttaa maailman

Ihmiset ovat kautta aikojen etsineet itselleen työvälineitä helpottamaan ongelmia.  Robotti on yhdistelmä fyysistä voimaa ja osaamista. Teollisuusrobotit ovat tehneet mekaanisia tehtäviä tehtaissa jo pitkään. Tulossa on nyt paljon kehittyneempiä älykkäitä robotteja, jotka voivat mm. liikkua ja päätellä asioita itsenäisesti. Niitä ohjaa tekoäly. On tutkittu, että 20-50% työtehtävistä korvautuu tekoälyn, automaation ja robotiikan avulla noin 10 vuoden kuluessa. Tekoäly kehittyy huimaa vauhtia.

Viekö tekoäly tulevaisuudessa työmme

Tekoäly ei vie vielä työpaikkoja, se vie työtehtäviä. Kestää vielä jonkin aikaa ennen kuin kaikki tehtävät täysautomatisoituvat. Tekoäly muuttaa myös työelämän rakenteita. On ammatteja, joissa tekoäly on tehokkaampi kuin ihminen voi koskaan olla, suuren tietomäärän nopeassa käsittelyssä ja mekaanisessa päätöksenteossa tekoäly on ylivertainen.

Tekoäly paikkaa heikkouksiamme eikä kilpaile parhaiden ominaisuuksiemme kanssa. Se muuttaa työtapoja. Tämä on iso muutos, mutta se tarjoaa myös mahdollisuuksia. Tämä muutos kuitenkin edellyttää jokaiselta omaa aktiivisuuttaa, kykyä ottaa vastuuta oman osaamisensa kehittämisestä ja rohkeutta ottaa uusia askeleita kohti tuntematonta.

Robotiikan yleistyminen muuttaa työelämässä tarvittavia taitoja, niin johtajuus- kuin alaistaitojakin. Tärkeimmät työelämätaidot ovat

  • Vuorovaikutus ja viestintä (kuuntelu, tunneäly, empatia)
  • Itsensä johtaminen, priorisointi ja keskittyminen
  • Kokeilevuus ja nopea oppiminen
  • Yrittäjähenkisyys asenteena ja taitona pyrkiä uuteen
  • Luovuus ja vaihtoehtojen etsiminen

 

Hallitus aikoo tehdä Suomesta tekoälyn huippumaan

Tekoäly on yksi Suomen hallituksen kärkihankkeista. Elinkeinoministeri Mika Lintilä on asettanut toukokuussa työryhmän valmistelemaan ehdotusta Suomen tekoälyohjelmaksi, jonka tavoitteena on tehdä maastamme yksi maailman johtavista maista tekoälyn soveltamisessa ja työnteon uudistamisessa. Tekoälyn hyödyntämisellä on suuri merkitys maamme kilpailukyvyn kannalta.

Samoilla linjoilla on Valtion teknologian tutkimuslaitos VTT. VTT:ssä uskotaan, että alasta riippuen 25-40 prosenttia työstä voitaisiin jo nyt tehdä automaattisesti tekoälyn avulla.

 

Miltä Suomi näyttää 10 vuoden kuluttua? Käy aikamatkalla http://www.rebootfinland.fi/tee-matka-tulevaisuuden-suomeen/


Lue lisää työelämätaidoista blogista Työelämätaidoilla on merkitystä.

Tutustu myös liiketoimintaa kehittäviin webinaareihin ja blogeihin  

Ole yhteydessä ja kuulet lisää. Ota yhteyttä!

Takaisin blogiin